maandag 20 april 2009

Rondje Geestmerambacht door Willem Boomkens

Vandaag was ik in het Geestmerambacht, een natuur- en recreatiegebiedje even boven Alkmaar. De nadruk ligt er steevast op recreatie en buiten het echte zomerseizoen wordt het natuurgedeelte volop gebruikt als uitlaatgebied voor Neerlands’ trouwe viervoeters. Op de gemiddelde doordeweekse middag kom je er dan ook met zekere regelmaat joggers met hond, fietsers met hond, skaters met hond, kinderen met hond en gepensioneerden met hond tegen. Ik verkies, alleen al daarom, de ochtenden. Vanochtend was ik met mijn camera naar het gebied getrokken om de geoorde fuut te fotograferen die daar de dagen ervoor gesignaleerd was. Een geoorde fuut is een klein uitgevallen fuut met gele oorpluimpjes en bloedrode ogen, en ik had er nog nooit een gezien. Terwijl ik het Geestmerambacht vanuit het Westen binnentrad, kwam mij een troep losgelaten Nordic walkers tegemoet gewalkt.
Ik besloot terplekke een andere route te nemen. Niks mis met Nordic walkers hoor, ieder een hobby, maar het zijn vaak zeer gezellige groepjes 55-plussers die net een tikje te luidruchtig ouwehoeren, wat in ieder geval bewijst dat het te weinig inspanning vergt om het een sport te noemen. Ik liep 180 graden de andere kant op, richting het sluisje ten Noordwesten van het gebied. Aldaar trof ik een man met een camera. Nu ja, camera: ten opzichte van de zijne viel mijn Nikon D80 met, naar ik dacht vrij indrukwekkende 70-300 mm telelens, totaal in het niet. Ik weet niet wat het was, (een Canon geloof ik), maar de mijne paste er vijf keer in. Hè fijn, niets liever dan op een maandagochtend even geconfronteerd te worden met je amateuristische fotoapparatuur. Ik zag meteen de meest geweldige foto’s op Birdpix en Natuurshot.nl voor me: haarscherpe actiefoto’s van vogels die ze op enkele honderden kilometers afstand hebben gefotografeerd. Vogels die op mijn foto’s met een loep misschien als vaag stipje te vinden zijn, maar alleen als je heel erg goed zoekt. Ja, die camera was een beetje over the top maar de vent die ‘m bij zich had was alleraardigst. Het bleek een “nooit eerder geziene bekende”: Iemand die je alleen kent als avatar op een forum of iets anders internetachtigs. Hij was “CanEdje”, de initiator van de fotosite Natuurshot en ook hij bleek te zijn gekomen voor de Geoorde fuut. We zijn samen een rondje Geestmerambacht gaan doen en op weg van Snor naar Baardman en van Rietzanger naar Ransuil, kwamen we aan in Geoorde fuut-territorium. Toen onze kans op het gewenste vogeltje zo’n beetje voor driekwart verkeken was, werden Edward en ik aangesproken door een kale(nde), Benidorm-bruine vutter die samen met zijn even bruine echtgenote hun keffertje aan het uitlaten waren. Of we wel eens iets minder alledaags zien hier, was de man’s vrij voorspelbare vraag. Nu moet je natuurlijk altijd voorzichtig zijn met vreemde vogelnamen als je tegen een lekenoor praat, maar soms ontkom je er niet aan. De enige door ons geziene enigszins bijzondere vogel was immers “de Snor”. We brachten het nonchalant en doordacht ter ore en vertelden dat we ook nog een Geoorde fuut hoopten te mogen aanschouwen. De beste man reageerde met de nu al legendarische woorden: “Gore fuut? Nooit van gehoord!”. Zijn vrouw (die het kennelijk wel goed had gehoord) corrigeerde hem, aangevuld door Edward en ik, maar het deed de man weinig. Hij had inmiddels al om verrekijkeradvies gevraagd, want die moest ie toch ook wel hebben. Edward en ik vervolgden onze weg en het echtpaar deed hetzelfde. Wij vonden de Geoorde fuut niet, maar het zou mij niet verbazen als Benidorm Bob en zijn vrouw hem, al dan niet bewust, wèl hebben gezien. En ergens gun ik het ze ook wel. Een beetje.

Willem Boomkens (iolaire)

Labels: ,

7 reacties:

Anonymous Edward Hogeveen zei...

Dank je voor de leuke bijdrage Willem. Het was een leuke ochtend. Vreemde snoeshaan met zijn "gore fuut", wel leuk als afwisseling he.

22 april 2009 23:14  
Anonymous Franka zei...

Ik zie dit nieuwe logje nu pas. Beter laat dan nooit ;)
Ik vind het ontzettend geestig geschreven, alle lof aan Willem voor zijn schrijfkunde!

23 april 2009 10:07  
Anonymous Roely zei...

Leuk verhaal Willem, het kan zo als column in een natuurblad, mooi dat je het voor Edward hebt geschreven. Maar geen geoorde Fuut op de foto...

6 mei 2009 21:45  
Anonymous Anoniem zei...

Heey Willem, tijd geleden, wat een goed verhaal over een ochtend in het natuurgebied, maar hoe kom je nu aan die foto's?
Niels de Fost

20 mei 2009 14:52  
Anonymous Anoniem zei...

Hee Niels, "tijd geleden" is wel een understatement! ;-) Gaaf om een berichtje van je te lezen. Keertje biertje/wijntje/frisje drinken? Groet, Willem

22 mei 2009 23:29  
Anonymous Anoniem zei...

Heej lijkt me een goed plan. M'n mail adres is nielsdefost@wanadoo.nl, is handig bij het plannen
Groet, niels

28 mei 2009 14:28  
Anonymous Karin Hanenburg zei...

Mooi Logje en prachtige kiekjes!

14 september 2009 17:08  

Een reactie plaatsen

Als u een reactie wilt plaatsen moet u als u een bezoeker bent bij "reageer als", de optie "naam/url" kiezen.
Voor het plaatsen van het bericht wordt om een verificatie code gevraagd om spam te voorkomen

<< Startpagina