woensdag 8 april 2009

Het Futenproject

Dit jaar heb ik mijzelf een project toegewezen.
Ik wil graag de Futen mooi vastleggen. Speciaal heb ik als wens de balts en de jongen op de rug van de ouders vast te leggen. Dat laatste is zo een aandoenlijk gezicht.


De Fuut is een opvallende verschijning. Zijn mooie verenkleed, de pyama jongen, het gedrag, de stoere balts. Futen komen voor op voedselrijke zoete wateren met een ondiepe randzone en drijvende planten, dit vormt een ideale biotoop voor futen. Het drijvende nest wordt gemaakt van waterplanten. Futen duiken vooral naar vis maar vullen dit menu aan met waterinsecten als kokerjuffers. Ook steeds vaker vinden futen nestgelegenheid in vijvers, sloten en kanalen in dorpen en steden, waar ze soms eerder tot broeden komen dan in het buitengebied.


Als navolging op een tip van een collega NatuurShot fotograaf (Jaap: time1962) zijn we samen naar Den Oever getrokken.

Wat mooi! Op een klein meertje vlak naast de snelweg waren wel zeker 20 paar Futen aan het baltsen en stoer aan het doen. Dit plekje was perfect te benaderen zonder dat de Futen zich bedreigd voelden. We hebben daar samen geruime tijd genoten en foto's gemaakt.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Alle facetten van de balts kwamen voorbij. Inclusief het baltsen met de begroeiing in de snavels.De enige wens die nog open staat is het vastleggen van de pyama jongen op de rug van de ouders!
Nu maar hopen dat dat ook gaat lukken.

Labels: , , ,