vrijdag 10 april 2009

De Goudhaan

De Goudhaan (Regulus regulus) is het kleinste vogeltje van Nederland en zelfs van Europa. Hij is ongeveer zo groot als een halve mus. Hij meet ongeveer 9 cm. De spanwijdte bedraagt 13 tot 16 cm.

Het goudhaantje dankt zijn naam aan een zwart omzoomd geel kruintje. De bovendelen van het goudhaantje zijn olijfgroen en de onderdelen vuilwit. Met het zeer fijne priemsnaveltje eet het goudhaantje kleine insecten en kleine spinnetjes. Het goudhaantje is in West-Europa een standvogel.

Het biotoop van de Goudhaan is naaldbossen. Het zit zelden of nooit op de bodem en is constant bezig voedsel te zoeken. Buiten de broedtijd komen ze ook voor in loofbossen en parken.
De Goudhaan produceert een zeer zacht piepgeluidje wat doet denken aan een muis.
Dit kleine vogeltje is zeer beweeglijk en moeilijk te volgen.

Ik had al jaren de wens om dit vogeltje vast te kunnen leggen en was continue actief bezig deze vogel te zoeken. Om een of andere reden mocht dat 4 jaar lang niet lukken.
Totdat ik afgelopen winter het geluk had hem te zien en vast te kunnen leggen.
Dat vastleggen ging niet zonder slag of stoot ik heb hem een uur lang gevolgd en heb wel 200 foto's geschoten voordat ik tevreden was over het resultaat.
Wat een "zenuwlijders"zijn dit zeg, het is al beschreven, maar ik kan het beamen, ze zitten echt geen seconde stil.Labels: , ,