Waarom elke zzp’er slim moet zijn met geld

Date:

Delen:

In de dynamische wereld van een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is het essentieel om slim om te gaan met financiën. Het creëren van een stevig financieel vangnet geeft niet alleen gemoedsrust, maar zorgt ook voor de continuïteit van je onderneming in uitdagende tijden. Daarbij hoort het afdekken van risico’s die je bedrijfsvoering kunnen bedreigen.

Als zzp’er sta je er vaak alleen voor. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opvangen van eventuele financiële tegenslagen. Het is daarom van belang om naast een buffer voor onvoorziene uitgaven, ook te denken aan verzekeringen zoals een zakelijk rechtsbijstandverzekering. Zo’n verzekering kan je redding zijn bij juridische conflicten, die anders een flinke hap uit je budget kunnen nemen.

Het is niet alleen de zakelijk rechtsbijstandverzekering die je als ondernemer moet overwegen. Denk ook aan verzekeringen zoals beroepsaansprakelijkheid, bedrijfsaansprakelijkheid en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Al deze verzekeringen samen vormen de hoekstenen van een financieel veilig bestaan als zzp'er. Ze beschermen je tegen de hoge kosten die kunnen ontstaan wanneer je voor juridische uitdagingen komt te staan of wanneer er iets misgaat tijdens je werkzaamheden.

Beleggen als zzp’er met Knab

Naast het verzekeren tegen risico’s is het ook belangrijk om te denken aan de toekomst en de groei van je vermogen. Beleggen kan een effectieve manier zijn om op lange termijn een extra financiële buffer op te bouwen. Met beheerd beleggen via Knab word je ontzorgd doordat professionals jouw geld beleggen binnen jouw risicoprofiel. Let wel op, in het geval val beleggen kan je (een deel van) je inleg verliezen.

Maar hoe begin je met beleggen als je zzp’er bent? Het mooie aan beheerd beleggen bij Knab is dat je kunt beginnen met elk bedrag dat je kunt missen. Of het nu gaat om een klein maandelijks bedrag of een grotere eenmalige inleg; je hebt zelf de controle over hoeveel je investeert. Je hoeft geen expert te zijn op de beurs – de experts van Knab nemen het werk uit handen en zorgen voor een gebalanceerde portefeuille, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Tips voor slim beleggen zijn onder meer het spreiden van investeringen en het periodiek inleggen van geld. Dit helpt om risico’s te beperken en kan mogelijk voor een mooier rendement zorgen door gebruik te maken van het rente-op-rente effect. Ook is het handig om goed op de hoogte te blijven van de kosten die gepaard gaan met beleggen, zodat je niet verrast wordt door onvoorziene uitgaven.

Jouw bedrijf financieel gezond houden

Financiële gezondheid is cruciaal voor elke zzp’er. Een goed budgetplan en inzicht in je inkomsten en uitgaven zijn daarvoor onmisbaar. Door regelmatig je financiën onder de loep te nemen, kun je bijsturen waar nodig en mogelijke problemen vroegtijdig signaleren.

Budgetteren kan in het begin lastig lijken, maar is een vaardigheid die elke ondernemer zich eigen kan maken. Begin simpel: houd bij wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Maak gebruik van online tools of apps die speciaal voor zzp’ers zijn ontwikkeld om je financiën te beheren. Knab biedt bijvoorbeeld mogelijkheden aan om via hun app eenvoudig je uitgaven en inkomsten bij te houden.

Tot slot is het zaak om optimaal gebruik te maken van belastingvoordelen die voor zzp’ers beschikbaar zijn. Denk hierbij aan aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek. Door goed op de hoogte te zijn van deze voordelen kun je heel wat geld besparen, wat weer ten goede komt aan de financiële gezondheid van je onderneming.

Gerelaaterde artikelen

Zelf gellak aanbrengen en verwijderen: tips en tricks voor thuisgebruik

Gellak is een populaire keuze voor nagelliefhebbers die op zoek zijn naar een langdurige, glanzende afwerking. Het aanbrengen...

Alles wat je moet weten over motor verzekeringen bij KNMV Verzekeringen

Of je nu een ervaren motorrijder bent of net je eerste motor hebt gekocht: het verzekeren van je...

Peuters en hun eerste stapjes

Het moment waarop je peuter zijn of haar eerste stapjes zet, is een mijlpaal die je niet snel...

Ruimtebesparende wonderen voor je kleine studeerkamer

Als je studeerkamer meer lijkt op een kledingkast waarin alles is gepropt, dan is het tijd voor verandering....