Palmolie wordt gebruikt om veel producten te maken. Het is afkomstig uit vruchten van de oliepalm en is erg gewild. Het is namelijk goedkoop en enorm effectief. Maar wat is deze specifieke olie dan eigenlijk? Voor de mensen is het eigenlijk onmisbaar. Zoals gezegd zit het in veel producten, maar het is ook een enorm belangrijke bron aan vetten dat zich in voeding bevindt. Hierbij kun je denken aan allerlei soorten voeding. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, maar ook boter of lekkers. Maar what is palm oil used for? Dit is namelijk niet alleen om eten te maken. Zo wordt deze olie toegevoegd aan vele soorten cosmetica én ook nog eens in schoonmaakmiddelen.
Belangrijke grondstof voor producten
Maar waarom wordt er dan eigenlijk zoveel palmolie gebruikt? Een voordeel aan deze olie, is dat je van ontzettend veel olie uit de verschillende palmen krijgt. Dit zorgt ervoor dat er niet veel grond nodig is om de palmen te kweken. Het is relatief goedkoop om palmolie te maken en dit is fijn voor de boeren die dit kweken. Het levert namelijk meer geld op dan andere soorten oliën. Tegenwoordig wordt er veel aan gedaan om de productie van palmolie ook op een duurzame manier aan te pakken. Dit is beter voor het milieu én hierdoor krijgen kleinschalige boeren ook de kans om te groeien. Over de hele wereld is palmolie een van de meest gebruikte plantaardige oliën en daarom ook een belangrijke grondstof. Het is een belangrijke factor in de voedingsindustrie, maar ook voor andere producten zoals cosmetica.
Betere technieken en minder hectare
Hoewel je de olie niet direct terugziet in producten, zit het in veel meer voeding verwerkt dan je zou denken. Je hebt natuurlijk de zichtbare producten zoals frituurolie, maar ook voeding zoals koekjes bevat palmolie. Hoewel de natuurlijke olie wereldwijd wordt gebruikt, wordt het nog steeds alleen geproduceerd in Maleisië en Indonesië. Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om te denken aan milieuvriendelijke productie. Ook bij de productie van palmolie wordt hieraan gedacht. Zo wordt er nagedacht over andere technieken en wordt de productie per hectare verhoogd. Op deze manier is er namelijk minder ruimte nodig om palmolie te produceren en dit heeft positieve gevolgen voor de natuur. Hoe je het ook wend of keert, palmolie zit in ontzettend veel producten verwerkt en het is dus lastig om zomaar op een andere olie over te stappen.