Kozijnen

Date:

Delen:

Elk raam heeft een kozijn nodig. Daarvoor is er goed hout nodig om het kozijn stevig in elkaar te kunnen zetten. Het is immers niet gewenst om allemaal buitenlucht naar binnen te halen, zeker niet nu de winter eraan komt. Ben je het huis aan het verbouwen of komen er toevallig nieuwe ramen in en worden de kozijnen zelf gemaakt? Dan is dit zeker een handige blog om te lezen.

Kozijnhout

Kozijnhout is gemaakt om kozijnen in elkaar te kunnen zetten. Hierin zitten wel nog een aantal verschillende types. Zo bestaat er bijvoorbeeld gegronde of ongegronde houtprofielen. Er kan gekozen worden voor gegronde kozijnhout profielen, wanneer het raam of kozijn nog geschilderd gaat worden. Direct na het monteren van het kozijn, kan er meteen begonnen worden met schilderen.

Dan zijn er nog profielen die zich kenmerken door profiel A, B, C of D. Profiel A wordt gebruikt als bovendorpel, de bovenkant van het kozijn. Profiel B is voor de zijkant, profiel C wordt als onderdorpel gebruikt en profiel D is een tussendorpel. Een tussendorpel is een horizontaal deel tussen de boven- en onderdorpel.

Montage

Maar hoe kan iemand, met de juiste materialen, een kozijn monteren. Een kozijn wordt compleet, dus met alle kozijnprofielen, in de muur geplaatst. Tussen de binnen- en buitenmuur wordt een spouwlat gemonteerd. Dit is een lat wat er voor zorgt dat het kozijn niet kan verplaatsen in de kozijnopening. De afstandsbouten worden gebruikt om alles vast te zetten. Deze bouten worden verzonken geplaatst en zullen dus niet te zien zijn. Dan zijn er nog glaslatten nodig en is het kozijn helemaal klaar, zou het niet geverfd worden.

Voordelen houten kozijnen

Er bestaan verschillende soorten kozijnen, zoals houten of kunststof kozijnen. Hier hebben we het vooral over houten kozijnen. Een veelgebruikt houttype is Accoya. Accoya hout is erg glad en makkelijk om te bewerken. Het hout wordt ook wel Pinus Radiata genoemd, een snelgroeiende naaldboom die 30 jaar oud is wanneer deze geoogst wordt. Middels azijnzuur wordt het hout zeer duurzaam gemaakt.

En dat is meteen het eerste voordeel van houten kozijnen. Deze gaan lang mee, makkelijk wel 50 jaar. Dit gebeurt met weinig onderhoud. Over de jaren heen zijn zaagtechnieken, lijmverbindingen en zelf verfsoorten (verder) ontwikkeld. Hierdoor zijn kozijnen sterker geworden en hebben deze minder onderhoud nodig. Om de 15 jaar schilderen is meer dan genoeg.

Houten kozijnen zorgen voor een goed geïsoleerd huis. Dit komt omdat hout uit zichzelf al goed isoleert. Daarnaast zijn de kozijnen gemakkelijk te repareren. Beschadigingen kunnen gemakkelijk opgevuld worden, wat makkelijker is en beter voor de portemonnee.

Een goed idee dus, houten kozijnen!

Help je lichaam een handje

Gerelaaterde artikelen

Tuinieren met planten: tips voor succes

Heb je altijd al planten in je tuin willen hebben, maar weet je niet goed hoe je dat...

Tips voor de verbouwing van de badkamer

We zijn vaak bezig met de inrichting van ons huis. Er zijn veel tv-programma’s die te maken hebben...

Wat moet je kopen bij een nieuw huis?

  Ga jij binnenkort verhuizen of voor het eerst alleen wonen? Dan zul je waarschijnlijk een hoop spullen nodig...

De beste vloersoorten voor jouw woning

De vloer van je woning is het fundament van je leefervaring. ’s Ochtends, wanneer je uit bed stapt...