Een van de vele onvoorziene nadelen van de coronacrisis en daarbij behorende lockdowns, hoewel ontworpen om ons allen gezond te houden, is het snel aftakelen van de fysieke landelijke gezondheid. En dan bedoelen we niet zozeer het immuunsysteem, maar voornamelijk de conditie. Het klinkt misschien heerlijk rustig, een jaartje binnen zitten, lekker rustig een wijntje drinken op de bank, een zak chips leeg eten en niemand die er wat van zegt. Er wordt veelal gesproken over de coronakilo's, die ontstaan door zowel gebrek aan sociale controle als het om eten aankomt, als door gebrek aan sporten door het sluiten van de sportscholen, het mislopen van enige lichaamsbeweging onderweg naar een activiteit of zelfs naar de werkdag, enzovoort. Misschien lijkt het lekker rustig en misschien merk je er wel helemaal niets van, maar desondanks is het belangrijk om even stil te staan bij hoe het met je conditie is gesteld en in te grijpen waar dat nodig is. Want wat er ook gebeurt, je moet in beweging blijven!
Waarom is beweging belangrijk?
Je zult veel mensen al snel horen zeggen dat ze 'niet zo van het sporten zijn'. Iedereen is echter geprogrammeerd om van sporten te houden, want bewegen is essentieel voor je lichaam om gezond te blijven. Een gezond lichaam zal je dan ook zelf vertellen in de vorm van rusteloosheid en energie dat je meer moet bewegen. Probleem is dat sporten steeds lastiger wordt naarmate je het minder doet, doordat je conditie verslechtert. En dan schreeuwt je vermoeidheid of blessure al snel harder dan je lichaam dat je juist weer moet stoppen. Maar niet getreurd: ook voor jou is er een vorm van beweging die te doen is. Want ook al hou je niet van sporten, het is onzettend belangrijk voor je fysieke gezondheid dat je in beweging blijft, op welke manier dan ook. Je spieren blijven sterk zodat je kan doen wat nodig is, je gewrichten blijven goed gesmeerd, je hart blijft gezond én je blijft op een gezond gewicht als je elke dag voldoende beweegt.
Hoe blijf je in beweging?
Je kunt altijd beginnen met kleine stapjes, zoals wandelingetjes maken waar je normaal de auto zou pakken, de trap nemen in plaats van de lift, enzovoort. Maar je kunt ook op zoek gaan naar een vorm van beweging die je echt leuk vindt, zodat dit een gewoonte wordt die niet moeilijk is om vol te houden. Stap bijvoorbeeld op de fiets en ontdek meteen je omgeving en de prachtige natuur om je heen. Een elektrische fiets kan een uitkomst zijn als je corona hebt gehad en daardoor nog niet in topconditie bent, een tijd neit hebt bewogen of als je wegens andere redenen niet goed mobiel bent. Zo blijf je zonder pijn toch in beweging, je lichaam zal je dankbaar zijn!