Kan ik een huis kopen?

Date:

Delen:

Veel mensen die al voor een langere tijd een huis huren gaan op een gegeven moment kijken of ze een huis kunnen kopen. De studieschuld is nog lang niet afbetaald en de huizenmarkt wordt steeds duurder. Hoe kom je er gemakkelijk achter hoeveel je mag lenen en wat de voordeligste deal is voor jou? In dit blog lees je meer over een hypotheek afsluiten en de rente die daarbij komt kijken.

Een hypotheek afsluiten

Wanneer je eraan zit te denken om een huis te kopen moet je eerst weten hoe je een hypotheek kunt afsluiten. Als je een hypotheek afsluit leen je geld voor een koopwoning. Je hebt verschillende manieren om dat geld weer terug te betalen. De twee meest bekende noem je de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij deze twee hypotheekvormen kom je ook in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende je looptijd elke maand evenveel. Je betaalt dan je rente plus je aflossing. In het begin van de looptijd betaal je vooral rente, maar gedurende de looptijd ga je steeds meer aflossen. Deze vorm van hypotheek heeft een vaste einddatum. Je weet dus precies wanneer je het huis afbetaald moet hebben en hoeveel je elke maand betaalt. De maandelijkse lasten zijn elke maand hetzelfde.

Lineaire hypotheek

Wanneer je een lineaire hypotheek afsluit, moet je elke maand evenveel aflossen, maar wordt de rente steeds lager. Hierdoor nemen je maandelijkse lasten af. Ook deze hypotheekvorm heeft een vaste einddatum en zal je in het begin meer rente betalen dan aan het einde van je looptijd.

Hypotheekrente

Maar hoeveel is die rente precies? Je zult zien dat de percentage rente hoger wordt wanneer je de hypotheek over een langere periode wilt terugbetalen. Wil je een rentevaste periode van 1 jaar? Dan beginnen de percentages vanaf ongeveer 0,70%. Wil je aan de hypotheekrente 10 jaar vastzitten? Dan beginnen de percentages rond de 0,80%. Het ligt er dus heel erg aan hoeveel maandelijkse lasten je je kan veroorloven.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen?” is een vraag waar veel mensen antwoord op zoeken. Je kunt het antwoord hiervan gemakkelijk online vinden door een paar dingen uit te rekenen. Hiervoor heb je je bruto-inkomen en eventueel het bruto-inkomen van je partner nodig. Daarnaast moet je je leeftijd invullen en dan kun je je lening laten berekenen. Kies je voor een bestaande bouw of nieuwbouw? Ook dit heeft invloed op je lening en moet je je dus afvragen van tevoren.

Vorig artikelDe fast fashion industrie
Volgend artikelBlijf in beweging

Gerelaaterde artikelen

Met een project in de tuin moet je zorgen voor een goede ondergrond

Wanneer je aan de slag gaat met het project in de tuin is het belangrijk om de juiste...

Praktische tips voor het ontwikkelen van een duurzame leefstijl.

We leven in een tijd waarin onze levensstijl steeds duurzamer wordt. Onze wereld is vol met middelen waarvan...

Tuinieren met planten: tips voor succes

Heb je altijd al planten in je tuin willen hebben, maar weet je niet goed hoe je dat...

Tips voor de verbouwing van de badkamer

We zijn vaak bezig met de inrichting van ons huis. Er zijn veel tv-programma’s die te maken hebben...