De fast fashion industrie

Date:

Delen:

Het is soms verleidelijker om veel goedkope kleding te kunnen kopen in plaats van een paar dure kledingstukken. Toch zijn er genoeg redenen om hier wat bewuster mee om te gaan. In dit blog lees je meer over hoe de fast fashion industrie werkt en waarom je beter wat bewuster kleding kunt kopen.

Nieuwe trends

Vroeger kende men twee seizoenen waarin de modewinkels met de nieuwe trends kwamen. Dat waren de zomer en de winter. In de zomer kocht je je zomerjurken en in de winter zocht je naar de mooiste winterjas. Tegenwoordig zijn er bijna elke maand (of zelfs elke week) nieuwe trends, waardoor de mensen steeds sneller nieuwe kleding kopen. Daarom noem je dat fast fasion. Dit zorgt ervoor dat er elke dag enorm veel nieuwe kleding moet worden gemaakt. De oude kledingstukken worden weggegooid of niet gedragen. Denk hierbij aan een heel goedkoop shirtje van 5 euro van een grote winkelketen. Wanneer je het shirtje niet meer past of niet meer leuk vindt kun je het net zo goed weggooien, want het kostte toch maar 5 euro. Zo werkt de fast fashion industrie. Het is een enorme verspilling van kleding.

Productie

De bedrijven die de kledingstukken verkopen zijn vooral uit op winst, dus wordt er vaak gewerkt met goedkope stoffen. Dit zorgt ervoor dat de kledingstukken een lage kwaliteit hebben. Daarnaast worden de kledingstukken vaak gemaakt in landen met lagere lonen, zodat de bedrijven zo min mogelijk geld hoeven te spenderen. Een oneerlijke manier van winst behalen, waardoor veel fashionketens kritiek krijgen. Ook niet onbelangrijk: vaak worden kledingstukken uit de fast fashion industrie niet milieubewust geproduceerd. Door de enorme hoeveelheid van kledingstukken wordt er bijvoorbeeld heel veel water verbruikt tijdens de productie. Ook worden de kledingstukken in grote hoeveelheden vervoerd over de hele wereld. Dit gebeurt vaak via vlieg- of vrachtverkeer, wat niet goed is voor het milieu.

VEJA sneakers

Tegenwoordig zijn er ook veel ontwerpers en designers die wél streven naar milieubewuste en eerlijke fashion. De kledingstukken die zo worden geproduceerd horen bij de fair (of slow) fashion. Zo hebben de Franse designers Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillon sneakers ontworpen die wel milieubewust zijn. De Veja sneakers dames zijn ook nog eens super stijlvol! Op Van Arendonk kun je nog veel meer mooie en milieubewuste kleding vinden. Op die manier koop je een kledingstuk dat veel langer meegaat en niet is geproduceerd door mensen die te weinig betaald krijgen. Bovendien zijn er waarschijnlijk maar weinig mensen die hetzelfde kledingstuk dragen. Een veilige, originele en eerlijke manier van kleding kopen.

Restyle je woonkamer

Gerelaaterde artikelen

Airforce jassen en meer: een goede kwaliteit zorgt voor lang plezier

De kleding die we elke dag dragen, is een belangrijk onderdeel van ons leven. Ze beschermen ons niet...

Sokken vind je hier in alle mogelijke soorten en maten

Het dragen van sokken is iets dat bijna iedereen op een dagelijkse basis doet. Wanneer je schoenen aantrekt...

Wanneer draag je een heren kostuum?

Een heren kostuum is een formele kledingstijl voor mannen en wordt gedragen bij speciale gelegenheden en zakelijke bijeenkomsten....

Welke parfum past bij jou?

Als je denkt aan parfum, denk je misschien aan een lekker geurtje dat je man of vriendin aanbrengt...