Een kitten in huis nemen en waar je aan moet denken

Date:

Delen:

Katten zijn erg populair om als huisdier in huis te nemen. En het leukste is natuurlijk om een kat al van kleins af aan bij je te hebben. Kleine katjes zijn ontzettend schattig en leuk, maar hebben ook veel verzorging nodig. En het is heel belangrijk dat ze niet te vroeg bij hun moeder worden weggehaald, want daar kunnen ze psychologische problemen door ontwikkelen. Als je een kitten op het juiste moment in huis haalt, is dat echter geen probleem. Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden als je een kitten neemt. 

Voeding

De juiste voeding draagt voor een groot deel bij aan de gezondheid van je kitten. Het is niet de bedoeling dat je een kitten die nog moedermelk nodig heeft al bij de moeder weghaalt, maar mocht de situatie zich voordoen dat dat toch het geval is, dan moet jij de kitten melk geven. Daar is speciale kittenmelk voor. Op een gegeven moment moet je kitten, als hij of zij volwassen aan het worden is, wennen aan het drinken van water. Om je katje water te leren drinken, kan je beginnen met het mengen van water en melk, en het aandeel melk steeds kleiner maken, tot er alleen water overblijft. 

Vaccinaties

Kittens moeten ingeënt worden tegen een twee gevaarlijke ziektes: niesziekte en kattenziekte. Dit moet op jonge leeftijd gebeuren, namelijk 9 tot 12 weken. Daarna moet eens per jaar die vaccinatie nog een aantal keer herhaald worden, om het afweersysteem alert te houden. 

Ongedierte

Sommige katjes hebben last van vlooien of wormen. Maar ook als dat niet het geval is, kan je actie ondernemen om dit te voorkomen. Voor volwassen katten zijn er dingen als vlooienhalsbanden en vlooiendruppels, maar voor kittens is het beter om andere middelen te gebruiken. Er zijn speciale vlooienpakketten voor kittens. Dat is het beste voor de gezondheid van jonge katjes. Als je kitten wormen heeft, kan je het beestje het beste zo snel mogelijk ontwormen. Ook daar zijn pakketten voor. Let wel op dat je je kat eerst moet wegen. De dosis is namelijk afhankelijk van hoe veel je kitten weegt. Zo’n behandeling kan je eventueel een aantal keer herhalen in de eerste levensjaren van de kat. 

Dit zijn de belangrijkste zaken omtrent de gezondheid van kittens. Als je hier rekening mee houdt en verder je kitten goed in de gaten houdt en het gelijk bij de dierenarts meldt als er iets aan de hand lijkt te zijn, moet alles helemaal goed komen. Een kat in huis kan voor veel extra liefde zorgen! 

Gerelaaterde artikelen

Verschillende soorten paardendekens

Als paardeneigenaar is het belangrijk om je paard goed te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Paardendekens zijn daarbij een...