Jouw tuin op een verantwoorde manier beschermen

Date:

Delen:

Nu de lente is aangebroken en de zomer er aan komt, wil je natuurlijk jouw tuin zo goed mogelijk voorbereiden en er uit laten zien. En soms moet je daar wat hulp bij gebruiken, want je kan eenmaal last krijgen van emelten en wolluis. Maar in deze blog vertellen we jou hoe je dit tegen kan gaan. 

 

Emelten bestrijden doe je zo

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, misschien ook niet. Maar in sommige tuinen komen emelten voor. Emelten zijn eigenlijk vraatzuchtige larven van de langpootmuggen en kunnen voor veel schade zorgen aan jouw gazon en planten in de tuin. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel heftig. Maar je kan eigenlijk al snel zien dat je last hebt van emelten in jouw tuin. De schade die ze aanrichten is vooral het aanvreten van jouw planten en gazon. Vooral jong groen is erg geliefd bij de emelten.

Maar hoe kan je dit dan tegen gaan? Dat gaat eigenlijk makkelijker dan je denkt. Namelijk aaltjes tegen emelten. De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) is een van de meest effectieve bestrijders tegen de emelten. Deze aaltjes zijn zo miniscuul klein dat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog. Doordat deze aaltjes zo klein zijn, kunnen zij de emelten binnendringen en daar hun bacteriën verspreiden. Hierdoor zullen de emelten sterven en wordt jouw tuin plaag opgelost.

 

Wolluis in de tuin?

Ook wolluis komt vaak voor in een tuin en kan gemakkelijk bestreden worden. Wolluis is namelijk een luis die bij vele verschillende planten voorkomt. De wolluis, ook wel de witte luis genoemd, heeft zijn naam te danken aan zijn wolachtige of wasachtige afscheiding die zij achterlaten op de planten waar zij op zitten. Deze was is ook terug te vinden op het lichaam van de wolluis. 

Maar hoe kan je wolluis bestrijden? Een plant die door de wolluis is aangetast kan je herkennen aan gele bladeren, een wol achtige laag op die bladeren bedekt en sporen van een plakkerige substantie. Hoe je de wolluis effectief kan bestrijden kan het beste door het inzetten van zijn natuurlijke vijand. Dat is namelijk de roofkever. Je zal deze beter herkennen onder de naam 'lieveheersbeestje'. Zij zijn bij uitstek geschikt voor de bestrijding van de wolluis. Zowel de volwassen als de larven van de lieveheersbeestje voeden zich met wolluis en zo wordt er op een natuurlijke manier bestreden en hebben jouw planten daar ook minder last van en komt er ook minder schade in jouw tuin voor. 

Gerelaaterde artikelen

Hoe en waar plaats je een beveiligingscamera?

In een wereld waarin veiligheid een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven wordt, is het plaatsen van...

Houd energie voor je hobby

Met het ouder worden nemen de krachten af. Dat is helaas een feit. Je merkt dat halverwege de...

Muurcirkels: Oude meesters herleven bij Topdoek.nl!

De wereld van interieurdesign is altijd in beweging, maar sommige elementen blijven tijdloos en geliefd. Denk bijvoorbeeld aan...

Matten op maat bij Mattador

De vloer is eén van de belangrijkste aspecten van een ruimte. Het is niet alleen de basis van...