Woningnood

Date:

Delen:

Het klinkt je misschien wat vreemd in de oren, woningnood in ons land, maar het begint er steeds meer op te lijken. Zowel starters als doorstromers krijgen steeds meer problemen om een passende woning te vinden. De prijzen van de koopwoningen zijn momenteel torenhoog en het aanbod aan huurwoningen zit ook zo goed als op slot. De verwachting is dat het de komende jaren zeker niet beter zal gaan worden. Nederland heeft volgens diverse onderzoeken in 2030 een tekort van ruim 157.000 woningen. De meest genoemde oorzaken zijn het gebrek aan nieuwbouw tijdens de crisis en de aanhoudende vraag naar woningen als gevolg van de sterke groei van het aantal eenpersoonshuishoudens en immigratie. De verwachte tekorten zijn het grootst in de Randstad. Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht hebben over tien jaar de meeste woningen te kort. De oorzaak ligt eenvoudigweg bij het gebrek aan nieuwbouw in de afgelopen jaren. Door allerlei beperkingen en regeltjes zijn er minder nieuwbouwprojecten gaande en het tekort zal daardoor nog verder toenemen.

Nieuwbouwprojecten

Je kent ze allemaal wel de grote bouwplaatsen waar nieuwbouwwoningen of appartementen worden gebouwd. Op de bouwplaatsen is het een komen en gaan van cementwagens en op de bouwplaats staat vaak een hijskraan of een oplegger met kraan. Om het woningtekort te verkleinen zullen deze projecten flink toe moeten gaan nemen. De situatie met betrekking tot het woningtekort wordt ook veroorzaakt door het rijtjeshuis. Nederland is traditioneel een land van rijtjeshuizen met tuin, het liefst met een garage voor de auto erbij. Nergens in Europa wonen zoveel mensen in een rijtjeshuis als in Nederland en dat neemt veel oppervlak in beslag. Volgens onderzoek heeft de gemiddelde Nederlander 2 kamers per persoon tot zijn beschikking, tegenover een Europees gemiddelde van 1,6. Als we vanaf nu allemaal met wat minder ruimte genoegen nemen, kunnen we veel meer woningen bouwen om aan de veronderstelde groei van de vraag te voldoen.

Verbouwen

Veel mensen die willen verhuizen uit hun bestaande koopwoning lopen tegen dezelfde problemen aan. Het vinden van een geschikte woning valt niet mee. Kleiner/gelijkvloers wonen kan voor oudere doorstromers de voorkeur hebben. Jonge huiseigenaren willen vaak ruimer gaan wonen als er gezinsuitbreiding op komst is. De oplossing kan in veel gevallen heel simpel zijn, je bestaande woning verbouwen of opknappen naar je gewenste woning. Het leggen van een nieuwe vloer is dan zeker een aanrader. Maar een nieuwe tuin kan ook al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe schutting of poortdeur van nobelhout.nl. Een nieuwe look in je woonkamer en een nieuwe look in je tuin kunnen je hele huis al een oppepper geven waardoor je niet eens meer wilt verhuizen!

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelaaterde artikelen

Groothandels en de verspreiding van PVC Vloeren

Groothandels spelen een cruciale rol in de verspreiding van PVC vloeren. Deze veelzijdige en duurzame vloeropties zijn enorm...

Metalen tuinhuisjes zijn duurzaam en weerbestendig

Metalen tuinhuisjes staan bekend om hun robuuste constructie en langdurige duurzaamheid. Deze tuinhuisjes zijn gemaakt van hoogwaardige metalen...

Hoe en waar plaats je een beveiligingscamera?

In een wereld waarin veiligheid een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven wordt, is het plaatsen van...

Houd energie voor je hobby

Met het ouder worden nemen de krachten af. Dat is helaas een feit. Je merkt dat halverwege de...